Guide til lyd-udstyr

Guide til dit lyd-udstyr

Når du skal lave video, som du skal bruge i din markedsføring, er det utroligt vigtigt at lyden er god. Størstedelen falder fra, hvis lyden er dårlig på en video, og det er rigtigt ærgerligt, når du har et budskab du gerne vil have ud.

Derfor har jeg lavet en lille guide til dig, så du kan se hvilket udstyr jeg som minimum anbefaler, men også hvordan du kan upgrade hvis du får behov for det.

Det behøver nemlig ikke være meget dyrt at komme i gang, men som med alt andet, er der forskel på kvalitet og priser.

Mini-udgaven

Et must (i min verden) er en knaphulsmikrofon (med ledning) når du laver video, enten med dig selv på skærmen eller hvis du filmer andet hvor din stemme skal være med. En knaphulsmikrofon med vindhætte (deadcat) koster ca. 600,-. Denne er af mærket Røde og kan købes hos videokursus.com her. (Prisen er ex.moms)

Alternativt kan du bruge en "shotgun" mikrofon som optager lyden som er lige foran den. Super god hvis du optager dig selv eller en på modsatte side, men hver opmærksom på at den ikke tager lyden omkring dig med. Der medfølger vindhætte til at tage vind og anden støj. Især godt hvis du går udenfor og filmer. Denne ligger på ca. 470,- ex.moms og er også af mærket Røde. Kan evt. købes her hos Videokursus.com.

Jeg anbefaler også gerne en god selfie-stang, og denne jeg viser dig her er faktisk en ældre model, købt i Frankrig, men lignende kan sikkert købes andre steder. Det gode ved denne her selfie-stang er, at der kan skrues en Shoulderpod S2 på som holder din mobiltelefon rigtig godt fast. Shoulderpod S2 koster ca. 250,- ex.moms. De billige selfie-stænger kan ikke altid holde mobilen fast nok, og den kan smutte ud og tabes, så det er ikke noget jeg vil anbefale men er det det du har, så kan du starte med det.

Sidst men ikke mindst, så kan en Tripod være guld værd, når det gælder at skyde video af dig selv. Denne Cullmann Tripod er købt hos Conrad Elektronik til omkring 300,- (inkl.moms) Jeg stiller den på bordet og kan så skyde video af mig selv i løbet af et øjeblik.

Midi-udgaven

Vil du upgrade en smule kan du supplere med et stativ og en mobilholder som Shoulderpod X1. Mit stativ er af mærket Manfrotto og har den fordel, at det kan komme helt op i højden der hedder 155 cm. Dvs. at det er tilpas højt til at kunne optage en person der står op, når du sætter eksempelvis Shoulderpod X1 på, for så kommer højden op i ca. 165 cm. Shoulderpod X1 koster ca. 800,- ex.moms, også hos videokursus.com.

Fordelen ved Manfrotto stativet er også, at der er kugleled på, så du kan dreje op og ned, samt til siden i bløde bevægelser når du filmer - en klar fordel. Manfrotto stativet kan købes lige nu for knap 600,- ex.moms hos videokursus.com.

En anden udgave af mikrofon, kunne være denne lille Shotgun mikrofon, igen fra Røde, til knap 500,- ex.moms. Vindhætte og gevindadapter medfølger i denne pakke. Gevindadapteren gør at du kan skrue den direkte på Shoulderpod holderen.

Maxi-udgaven

Vil du upgrade yderligere med lyd, og skal du bruge det til flere personer, så er trådløs lyd et must. Med dette Saramonic sæt får du god og ren lyd, og det bedste er, at du sætter stikket fra modtageren direkte i mobilen, også kommer lyd med samtidig med at du optager video. Sættet koster ca. 3200,- ex.moms og er selvfølgelig lidt i den dyrere ende.

Igen vil jeg anbefale stativet fra Manfrotto, og Shoulderpod X1, fra Midi-udgaven, og kombinere det hele med den lille men yderst effektive lampe LED Lishuai til omkring de 2300,- ex.moms. På lampen kan du blænde op og ned i lysstyrke, samt regulere på koldt og varmt lys. Jeg bruger den altid til mine egne videoer og tager den også med ud på opgaver for kunder.

Med dette sæt kan du komme utroligt langt. Det er lidt i den dyrere ende for hele dette setup, og jeg vil altid anbefale at kigge på hvad dit behov er. Laver du små videoer selv, kan Mini-udgaven være alt rigeligt og en god start. Det vigtigste er at optagelserne bliver rolige og at lyden er klar og tydelig. Så er du rigtig langt.

Ready, set, go!

Så har du fået min lille guide til lyd og lidt lys i denne omgang. Tænk over hvad dit behov er, før du kaster dig ud i store dyre indkøb. Tænk dog altid i den gode lyd, find det bedste lys og sørg for at have så rolig en hånd som muligt.

Skal jeg lave din næste video?

Ikke alle er vilde med at lave en video af dem selv, og det kan være grænseoverskridende at stå foran kameraet. Hører du til en af dem (og du er ikke den eneste), så kan jeg skyde din næste video. Du er mere end velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål til dette.

Måske har du behov for en præsentationsvideo der skal ligge på din hjemmeside, eller som du vil dele på de sociale medier - det kan jeg hjælpe dig med, hvis du ikke selv vil lave den.

Jeg håber du kommer ud over rampen, og kommer godt fra start med video.

Anja